WHO ber land om å gi unntak for patenter under COVID
WHO direktør Tedros Ghebreyesus uttalte til media 5 mars at et unntak for patenter vil være viktig for å økte produksjonen av korona vaksinen. UN Photo / Elma Okic
Publisert: 05.03.21

WHO ber land om å gi unntak for patenter under COVID

WHO har nå kommet med en klar oppfordring til medlemslandene i WTO om å sette til side patenter og andre immaterielle rettigheter for å få opp produksjon av COVID-19 vaksiner.

Vi ber den norske regjeringen om å følge WHO sin oppfordring.

Første prioritet er å få opp produksjon

COVAX har nå levert vaksinedoser til 20 land, og neste uke vil de ha levert til enda 31 land. De fleste av landene som er med i COVAX skal ha få levert sine første vaksinedoser. Dette er veldig bra.

Men antall doser er fortsatt veldig lavt – den første runden dekker bare rundt 2-3% av befolkningen i de landene som mottar vaksiner gjennom COVAX.

WHO sine 4 løsninger for å øke produksjonen

1. Det første mest kortsiktige tiltaket er å knytte sammen selskaper som produserer vaksiner med andre selskaper som har ekstra kapasitet til å bidra. WHO vil bidra i denne prosessen.

Eksempel: Merck har ikke fått en vaksinekandidat til å fungere, men de har nå inngått et samarbeid med Johnson & Johnson for å bidra i produksjonen.

2. Det andre tiltaket er bilateral teknologioverføring, med frivillig lisenser fra selskapet som har patentet til et annet selskap som kan produsere.

Eksempel: AstraZeneca har overført teknologi til SKBio i Korea og Serum Instituttet i India som produserer AstraZeneca sin vaksine til COVAX.

Problemet er at disse avtalene er hemmelige og vi vet ikke betingelsene. Problemet er også erkjent av WHO.

Et annet problem er at det bare inngås avtaler med de landene og de selskapene som legemiddelindustrien velger.

3. Det tredje tiltaket er koordinert teknologioverføring globalt. Det betyr at universiteter og selskaper gir sine lisenser gjennom en global mekanisme koordinert av WHO. WHO vil også hjelpe til med å lære opp arbeiderne i mottakerselskapet.

Dette alternativet er mye mer åpent, og vi vil ha mulighet til å vite betingelsene for teknologien som overføres.

Eksempel: WHO gjorde dette under H5N1 influensaen der WHO støtte teknologioverføring for å produsere influensavaksiner til 14 land.

4. Det fjerde tiltaket er at mange land med vaksine produksjonskapasitet kan starte produksjon av vaksiner hvis det gjøres et unntak for patenter og immaterielle rettigheter i WTO.

Those provisions are there for use in emergencies. If now is not a time to use them, then when? This is unprecedented time, and WHO believes that this is a time to trigger that provision and waive patent rights” – WHO direktør Tedros Ghebreyesus

Legemiddelselskapene har vært sterkt imot et patent-unntak fordi de hevder at de kommer til å tape inntekter som igjen vil være negativt for videre innovasjon.

Dette mener WHO sjefen ikke stemmer. Selskaper som eier patenter, skal få betalt royalties for de produktene de produserer.

Kilder:

WHO Director-General's opening remarks at the media briefing on COVID-19 – 5 March 2021: https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19-5-march-2021

Les mer om Patenter:

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

WTO-utvalget og veien videre etter MC12

Publisert: 03.02.23

Utenriksdepartementet (UD) inviterer bedrifter og organisasjoner til en arena for diskusjon og spørsmål rundt pågående WTO-politikk et par ganger i året. Den 31.01.2023 ble første møte i år avholdt med spesielt fokus på hva som skjedde under og etter ministermøtet (MC12) i fjor sommer.

Les mer
Handelskampanjens innspill til Klimautvalget 2050

Handelskampanjens innspill til Klimautvalget 2050

Publisert: 21.11.22

Handelskampanjen har sendt innspill til Klimautvalget 2050, som skal utrede hvilke veivalg Norge står overfor for å nå målet om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. I innspillet tar vi opp noen konkrete klausuler i handels- og investeringsavtaler som bidrar til å befeste en politikk og retning fra en tid før klima- og naturkrisene ble så åpenbare i allmenn politisk bevissthet, som de er i dag.

Les mer
Pandemien er ikke over!

Pandemien er ikke over!

Publisert: 21.09.22

Risikoen for å dø i COVID-19 er fire ganger høyere i fattige land enn i rike. Vi trenger fortsatt et unntak for immaterielle rettigheter for å sikre rettferdig og rimelig tilgang på vaksiner, medisin og tester. EU, Storbritannia og Sveits blokkerer et slikt unntak i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det må få en slutt.

Les mer
Ber EU droppe kravet om frøpatenter med Indonesia

Ber EU droppe kravet om frøpatenter med Indonesia

Publisert: 30.06.22

Handelskampanjen har signert et krav sammen med 90 andre organisasjoner som ber EU droppe kravet om tilslutning til UPOV91 konvensjonen i forhandlingene om en frihandelsavtale med Indonesia

Les mer
Moderna i konflikt med det amerikanske helseinstituttet over rettigheter til COVID-19 vaksinen

Moderna i konflikt med det amerikanske helseinstituttet over rettigheter til COVID-19 vaksinen

Publisert: 04.04.22

Moderna hevder at de har funnet opp mRNA- sekvensen i COVID-19 vaksinen, mens forskere fra det nasjonale helseinstituttet i USA mener at de utvikla sekvensen og delte den med Moderna.

Les mer

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker