WTO ministermøtet – status før alt starter
General direktør i WTO Ngozi Okonjo-Iweala presser for at det skal bli noen avtaler til ministermøtet Wikimedia Common_WTO/Bryan Lehmann
Publisert: 09.06.22

WTO ministermøtet – status før alt starter

Det er straks duket for WTOs ministermøte mellom 12-15 juni der ministrene skal sette rammene for matsikkerhet, vaksinetilgang, fiskeriforvaltning og mye annet.

Den norske delegasjonen drar ned, samt noen stortingspolitikere. Handelskampanjen reiser selvfølgelig og vi vil sende ut oppdateringer fra møtet.


EU og USA feirer en mulig avtale på patenter og vaksinetilgang, men avtalen gir ikke stort

Et kontroversielt tema som skal behandles på ministermøtet er utviklingslandenes krav om å sette til side patenter, forretningshemmeligheter og andre immaterielle rettigheter for å selv kunne produsere COVID-19 vaksiner, medisin og tester.

EU, Sveits og Storbritannia går heftig imot dette forslaget. EUs manglende vilje til å bevege sin posisjon har ført til et minimum-dokument som forhandles nå, men det som ligger der er ikke stort mer enn hva som allerede er i TRIPS-regelverket. I tillegg presser disse landene på for at en løsning ikke gir tilgang på ‘verktøyene’ i en vaksineproduksjon (som ingredienser og nano-partikkel miksere).

Slik det står nå kommer sivilsamfunnet til å legge press på alle de landene (inkludert Norge) som ikke ønsker å utvide denne lille løsningen til medisiner og tester, og at en løsning må inkludere tilgang på forretningshemmeligheter (viktig i vaksineproduksjon).

Blir den teksten som nå ligger på bordet godkjent er det tydelig et resultat av et ønske om å «redde WTO» ved å inngå en avtale, enn en avtale som redder liv gjennom økt tilgang på COVID-19 helseprodukter.


Mulig avtale på fiskerisubsidier

Her blir det muligens en avtale. Teksten som ligger på bordet nå, er svært dårlig og vil ikke gjøre mye for å redde havet. Teksten irettesetter ikke de som både historisk og i dag er mest ansvarlig for overfiske.

I tillegg vil de fleste utviklingsland hindres i å subsidiere fordi de ikke oppnår kravene om rapportering for å kunne subsidiere. Det er dårlig miljø- og utviklingspolitikk.

Se åpent brev om fiskerisubsidieforhandlingene fra det internasjonale sivilsamfunnet


Landbruk og matsikkerhet: mulig forbud mot å hindre eksport

Det kommer muligens en ministererklæring på matsikkerhet der et forbud mot å hindre eksport av mat er sentralt. Eksport restriksjoner er kontroversielt i WTO da dette er en begrensning på et nødvendig handlingsrom i eksempelvis en matvarekrise der det er nødvendig å stoppe eksport av landbruksvarer for å sikre egen befolkning, eller eksempelvis en strategi om å beholde ressurser for bearbeiding. Forbud mot eksportrestriksjoner for å sikre matsikkerhet er en svært handelsliberal ideologi.

Norge er med en gruppe land i WTO som ønsker å forby eksport restriksjoner. Et viktig spørsmål som ble stilt av SV på Stortinget er om denne politikken bryter med regjeringens politikk på økt nasjonal selvforsyning.

WTO- reform: hva innebærer det egentlig?

Det er mange ulike oppfatninger om hva en WTO-reform betyr. Det norske utenriksdepartementet er opptatt av en løsning på tvisteløsningsmekanismen i WTO som har vært nede siden USA blokkerte oppnevnelsen av dommere.

Det rapporteres også om et press om å fjerne konsensus-prinsippet i WTO. Vi kommer til å følge dette tett da en slik utvikling vil fjerne det lille av demokrati i WTO. Utenriksdepartementet avviser at det er en diskusjon, og sier Norge uansett ikke vil støtte et slikt forslag.

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker