Foreløpig ingen avtale om TRIPS-unntak i WTO
USAs handelsrepresentant Katherine Tai U.S. Mission photo/ Eric Bridiers
Publisert: 31.03.22

Foreløpig ingen avtale om TRIPS-unntak i WTO

Det lekka dokument som viste en antatt avtale mellom USA, EU, India og Sør-Afrika om et TRIPS-unntak for COVID-19 vaksiner i WTO, viser seg å ikke være en avtale. Hverken Sør-Afrika eller India har sagt de støtter den.

Nå går USA ut offentlig og sier det ikke er noen avtale og omtaler dokumentet som et "konsept".

Det er gode nyheter, fordi dokumentet ville ha ført til strengere regler enn i dag for å gi tvangslisenser på patenterte vaksiner.

Les mer her: Et dårlig kompromiss er nådd om en TRIPS waiver

Dessverre uttaler USA at kompromisset som er utarbeida, men som ikke er ferdig, er "den mest lovende veien fremover for å oppnå et konkret og meningsfylt utfall". USA har tidligere uttalt at de ønsker et TRIPS-unntak som omfatter immaterielle rettigheter, altså ikke bare patenter. Dette var begrunna med at COVID-19 er en ekstraordinær situasjon som trenger ekstraordinære tiltak.

EU har hele tiden avist et TRIPS-unntak og har bare ønsket å snakke om tvangslisenser på patenter. Det kan se ut som EU har klart å tvinge gjennom viljen sin.

Handelskampanjen og flere andre organisasjoner, har bedt regjeringen om å ikke godta en slik innskrenking som ligger i det lekka dokumentet, og heller jobbe for en løsning i WTO som faktisk fører til reell tilgang til vaksiner og medisinsk teknologi mot COVID-19.

Les mer her: Brev fra sivilsamfunnet: avtaleutkast på TRIPS-unntak er utilstrekkeligOm Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker