WTO ministermøtet MC12 i Kasakhstan trolig avlyst
Nur-Sultan Kasakhstan wikipedia commons, Ken and Nyetta
Publisert: 13.03.20

WTO ministermøtet MC12 i Kasakhstan trolig avlyst

8-11 juni 2020 var det planlagt WTO ministermøte i Nur-Sultan, Kasakhstan

12 mars ble det rapportert at Kasakhstan har avlyst ministermøtet grunnet koronaviruset. WTO har uttalt at det trolig ikke er mulig å holde ministermøtet i juni.

Det er høyt press på WTO nå med USA som blokkerer tvisteløsningsmekasnimen, og krav fra flere land om enighet i forhandlinger for at institusjonen skal fortsette å være relevant.

Avtalene i WTO som dekker et vidt spekter av samfunnsområder, vil fortsette å bestå, selv om det ikke inngås flere avtaler som liberaliserer enda mer.

Det internasjonale sivilsamfunnet som Handelskampanjen er en del av, krever i en WTO reform at ingen nye avtaler inngås (så liberaliseringen ikke øker), og at de avtalene som er inngått må reviseres for større demorati og handlingsrom for folk, miljø og klima.

En fare ved at ministermøtet ikke holdes, er at alt gjennomføres fra WTO hovedkontoret i Geneve og mulige avtaler foreslås derfra. Det vil gjøre det vanskelig for sivilsamfunnet å delta siden vi ikke har samme tilgang dit som på et ministermøte.

Kilder

Euroactiv.com: https://www.euractiv.com/section/all/news/kazakhstan-calls-off-wto-ministerial-conference-over-coronavirus/

WTO.org: https://www.wto.org/english/news_e/news20_e/minis_12mar20_e.htm

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker