Sør-Afrika sin tale på TRIPS-rådet i WTO
Bildet er fra et møte i TRIPS-rådet i WTO 2017. Copyright: WTO (TRIPS Council, 30 January 2017 (30/01/2017)
Publisert: 05.05.21

Sør-Afrika sin tale på TRIPS-rådet i WTO

Sør-Afrika ber i sin tale i TRIPS-rådet i WTO, 22. april, innstendig om at WTO-landene må slutte å stille spørsmål som allerede er besvart om forslaget om et patentunntak for vaksiner mot COVID-19 under pandemien.

Nå er det på tide å begynne med tekstforhandlinger for å få i stand et patentunntak (det såkalte TRIPS waiver-forslaget), er det tydelige budskapet i talen. Sør-Afrika fremhever også, blant annet, hvordan fleksibilitene som allerede eksisterer i TRIPS-regelverket (artikkel 31 om tvangslisenser) aldri var laget for å håndtere en pandemi som eksisterer i alle land på samme tid og at det derfor ikke kan brukes for å få stopp på pandemien.

Artikkel 31 vil bety at land må forhandle med et og et selskap i en case by case situasjon, en tvangslisens må spesifisere mengde som skal brukes under lisensen. Det kan endre seg i en pandemi, og hvis vi trenger en ny lisens på en ny vaksine må vi starte på nytt med artikkel 31 regelverket.

Dette betyr at det å bruke tvangslisenser under artikkel 31 og 31bis ikke vil føre til et samarbeid mellom land for å dele produksjons- og forsyningskapasitet, og å gå ut av denne pandemien sammen.

I talen trekker Sør-Afrika frem et eksempel om hvordan det Canadiske legemiddelselskapet Biolyse Pharma nå har gått ut offentlig med å si at de har mulighet å produsere opp imot 20 millioner doser COVID-19-vaksine årlig. Selskapet søker nå tvangslisens, men avventer godkjenning fra Canadiske myndigheter for å få lov å produsere vaksiner. De har uttalt at de regner med at godkjenningsprosessen vil ta tid, til tross for at det haster å øke produksjonen av vaksiner slik at ikke flere menneskeliv går tapt.

Les hele Sør-Afrika sin tale i TRIPS-rådet.

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker