Situasjonen så langt på Ministermøtet
Publisert: 28.02.24

Situasjonen så langt på Ministermøtet

Nå er vi godt ut i tredje dag av ministermøtet i WTO.I år holdes møtet i Abu Dhabi i De Arabiske Emirater.

Det er lite som skjer med forhandlingene her.Veldig lite informasjon er tilgjengelig for siilsamfunn mens forhandlingene enda pågår.

Det er en vanskelig situasjon for sivilsamfunn her, og ytringsfriheten vår som sivilsamfunn på ministermøtet er svært begrenset.

Vi opplever gjentatte skremmende opplevelser og direkte trakassering av representanter fra sivilsamfunn som er akkreditert til WTOs ministermøte MC13 i Abu Dhabi. Flere av sivilsamfunnsdeltakerne har også blitt vilkårlig arrestert, inkludert vår egen generalsekretær.

Vi har også fått vite at om vi deler ut materiale kan det føre til fengsling, og at vi ikke får ta bilder i områder der WTO tidligere har gitt informasjon om at det er lov å ta bilder.Denne situasjonen er helt spesielt, og ingen av oss tørr nå gå alene på konferansesenteret av frykt for trakasering.

Vi har også tatt kontakt med delegasjonen og bedt om at at Statsråden og delegasjonen legger press på WTO-ledelsen og vertslandet for å få ordnet opp. Vpårt internasjonale nettverk har også tatt kontakt med generalsekretær i WTO. Dette er et institusjonelt ansvar som burde være på plass før man velger en konferanseplass der ytringsfriheten har så dårlige kår.

Vi opplever at det er vanskelig å både følge forhandlinger og gjøre jobbene våre med å rapportere når yttringsfriheten er såppass innskrenket. Vi kommer til å fortsette å følge møtet tett så godt vi kan, samtidig som vi sikrer at norske sivilsamfunnrepresentanter er trygge.

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker