Pressemelding om det digitale risikobildet 2020
Forside av rapporten 'Helhetlig digitalt risikobilde 2020'/Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.
Publisert: 27.09.20

Pressemelding om det digitale risikobildet 2020

Pressemelding fra Attac, Fagforbundet og NTL:

Sendt ut 25.9.2020

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet offentliggjorde i dag rapporten "Helhetlig digitalt risikobilde 2020". Rapporten bekrefter mange av de bekymringene NTL, Fagforbundet og Attac har om regjeringens politikk på feltene digital forvaltning, datahandel og nasjonal beredskap.

NTL, Fagforbundet og Attac utfordrer med dette regjeringen til en mer ambisiøs politikk for å sikre Norges digitale suverenitet og unngå norsk avhengighet av utenlandske IT-selskaper med en egen offentlig skyløsning. Dette innebærer også en ny posisjon i WTO-forhandlingene om datahandelsavtalen.

Norges posisjon i WTO svekker vår digitale beredskap

Norge er for tiden del av forhandlinger om en ny datahandelsavtale i WTO.

- Den politikken Norge nå fører på datahandel i forhandlinger med Verdens handelsorganisasjon og Storbritannia vil dessverre gi økt kontroll over informasjon om oss til store internasjonale selskaper som Microsoft, Facebook og Google. Selskaper som bruker informasjonen til å utvikle teknologi, få økt plass i det offentlige og private, og sikres da makt over samfunnsutviklingen. Dette legger beslag på demokratisk kontroll. En offentlig skytjeneste vil ta denne kontrollen tilbake. Om vi skal kunne realisere en offentlig skytjeneste er norske myndigheter også nødt til å føre en handelspolitikk som ikke forhandler vekk den muligheten, sier leder i Attac Norge, Hege Skarrud.

Offentlige data av stor verdi for velferstjenestene må sikres i offentlig skyløsning

NTL og Fagforbundet har tatt til orde for en offentlig skyløsning. Ideen ble lansert på LO Stats kartellkonferanse i november 2019, og fikk støtte fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og AP-leder Jonas Gahr Støre.[1]

- NSM-rapporten bekrefter NTLs politikk om en nasjonal offentlig sky. Offentlige data er grunnleggende for velferdstjenestene våre, det gjelder opplysninger om alt fra helse, boforhold, skatt og arbeidsliv til forsvar og beredskap. Dette er data av stor verdi, og vi må beholde dem under demokratisk styring og kontroll, sier 2. nestleder i NTL Ellen Dalen. NTL er med 50.000 medlemmer den største fagforeningen i staten.

NSM skriver: «For noen virksomheter bør bruk av skytjenester også vurderes opp mot nasjonal kontroll og krisespennet.» - Forsvaret må regnes som en slik virksomhet. Regjeringen må ta tilbake forsvars data som allerede i dag er lagret hos Microsoft, stoppe den pågående anbudskonkurransen om lagring av Forsvarets data og revurdere den gjeldene IKT strategien for sektoren, sier leder i NTL Forsvar Stina Baarne Hassel. Hun representerer NTLs medlemmer i forsvarssektoren.

- Det er bra at NSM nå er på banen. Vi har tidligere i år vært i dialog med Heike Stach i det tyske innenriksministeriet[2] om hvordan en offentlig skytjeneste fungerer der. Det ser veldig lovende ut og dette er noe vi i Norge bør se nærmere på. Vi har Helse Sør-Øst-skandalen friskt i minne, pasientdata lå usikret på utenlandske servere. Å la private aktører lagre offentlig arkivmateriale og pasientopplysninger er en håpløs strategi som vil sette norske borgeres personvern under sterkt press. Dette kan vi ikke akseptere, sier AU-medlem i Fagforbundet Trond Finstad. Fagforbundet er Norges største fagforening med over 400.000 medlemmer, primært i kommunal sektor.

Fafo-rapport om offentlige virksomheters IKT-strategier

Fafo har skrevet en rapport om offentlige virksomheters IKT-sourcingstrategier på oppdrag fra NTL og Fagforbundet. Rapporten bekrefter mange av bekymringene som kommer fram i NSM-rapporten. Mer info, samt lenke til fullversjon av rapporten her: https://www.fafo.no/arrangementer/item/utvikling-av-ikt-i-offentlig-sektor

[1] https://frifagbevegelse.no/nyheter/forsvaret-er-pa-vei-over-i-en-datasky-levert-av-microsoft-det-gjor-de-ansatte-veldig-urolige-6.158.662694.651ffdc7b8

[2] https://frifagbevegelse.no/aktuell/na-far-tyskerne-sin-egen-skytjeneste-for-lagring-av-all-offentlig-informasjon-6.158.678855.cdeb734c7a

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker