Norge kritiseres for å svikte utviklingsland i konflikt over patenter under pandemien
Norge kritiseres for avvisning av patent unntak for COVID19 medisin og utstyr under pandemien. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
Publisert: 02.11.20

Norge kritiseres for å svikte utviklingsland i konflikt over patenter under pandemien

Det er foreslått et unntak for patenter på COVID19 medisin og utstyr. Norge stemte nei. Sør-Afrika reagerer.

2 november 2020

Norge anklages for å svikte utviklingsland ved å avvise et forslag til unntak for patenter på COVID-19 medisin og utstyr under pandemien. Utviklingslandene som støtter forslaget mener patentsystemet hindrer tilgang på vaksiner og andre COVID-19 produkter ved å begrense produksjonskapasitet og ved å holde prisene høye. Unntaket for patenter støttes av WHO, Unitaid og 300 sivilsamfunnsorganisasjoner.

Regjeringen begrunner sitt nei med 1) at rettferdig tilgang på medisin kan oppnås gjennom ACT-Accerator der norge er med, 2) norge støtter WHO sitt technology access pool (C-TAP) der selskaper kan gi fra seg patenter frivillig, 3) den internasjonale patentavtalen (TRIPS) inneholder allerede fleksibiteter for situasjoner som en global pandemi.

Sør-Afrika var overraska at Norge var så bombastisk i sitt nei. De mener uttalelsen går imot tidligere posisjoner som Norge har inntatt1.

Mustaqueem De Gama fra den Sør-Afrikanske delegasjonen intervjuet i Development Today sier at Norges argument om ACT-Accelerator som argument mot patentunntaket ikke holder mål. ACT-Accelerator vil dessverre ikke være nok for å sikre nok utstyr og tilgang på medisin.

Han hevder at forslaget om unntak vil åpne opp for mer samarbeid, for overføring av teknologi og for flere produsenter for å sikre den mengden med utstyr og medisin som blir nødvendig raskt.

C-TAP er et godt inititiv, men dessverre er det ingen legemiddelselskaper som vil delta og frivillig gi fra seg patenter for å utvikle en vaksine.

Fleksibilitene i TRIPS avtalen er dessverre så vanskelige å bruke i tillegg til at land blir politisk pressa av andre land hvis de tas i bruk.

Se hele artikkelen i Development Today (bak betalingsmur), 30 oktober 2020: https://www.development-today.com/archive/dt-2020/dt-8--2020/norway-criticised-for-siding-with-pharmaceutical-industry-in-conflict-over-covid19-patents


Kilder:

1 Mustaqueem De Gama fra den Sør-Afrikanske delegasjonen intervjuet i Development Today artikkel: Norway criticised for sidin with drug companies in conflict over COVID19 patents: 30 oktober 2020.https://www.development-today.com/archive/dt-2020/dt-8--2020/norway-criticised-for-siding-with-pharmaceutical-industry-in-conflict-over-covid19-patents

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker