Internasjonal fagbevegelse støtter TRIPS waiver
Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow. International Trade Union Confederation ITUC/Flickr
Publisert: 23.06.21

Internasjonal fagbevegelse støtter TRIPS waiver

En rekke ledende internasjonale fagforbund erklærer nå sin støtte til et patentunntak for vaksiner mot COVID-19, det såkalte TRIPS waiver-forslaget i WTO. Forslaget, som har blitt lagt fram av India og Sør-Afrika, støttes av både WHO og en rekke andre land i det globale sør, sammen med USA. EU, Storbritannia, Australia og Norge støtter ikke forslaget.

ITUC (International Trade Union Confederation) er den felles internasjonale fagforeningssammenslutningen, og representerer over 200 millioner organiserte arbeidere i 163 land. ITUC har nå engasjert seg til støtte for TRIPS waiver. Følgende er en oversettelse av generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, sin uttalelse foran siste møte i TRIPS-rådet:

USAs støtte vil forhåpentligvis bryte dødvannet i dette viktige spørsmålet. Alle regjeringer må stå opp mot grådigheten til farmasøytiske selskaper, som setter fortjeneste foran folk.

Møtene i TRIPS-rådet i WTO, 8. og 9. juni, må være øyeblikket for å avgjøre denne saken, og i mellomtiden må forberedelsene til å gjennomføre forslaget om et patentunntak være i gang.

Vitenskap alene kan ikke få verden gjennom denne pandemien. De sosiale og økonomiske omgivelsene er også avgjørende for å sikre at maksimal nytte av vitenskaplige fremskritt kan oppnås.

Investeringer i helse, omsorg og sosial beskyttelse sammen med de andre elementene i den nye sosiale kontrakten er nødvendige for å beskytte mennesker, og forhindre spredning av viruset.

Følg lenkene under for å lese mer om støtten til TRIPS waiver fra fagforbund verden over:

Civil20 and Labour20
Education International
European Public Service Union
European Trade Union Confederation
IndustriALL Global Union
International Trade Union Confederation
International Transport Workers Federation
ITF Civil Aviation Committee
ITF Seafarers unions
ITF Indian National Coordinating Committee
IUF The food, farm, hotels and more global union
Public Services International
UNI Global Union

Om Handelskampanjen

Handelskampanjen er en allianse av ulike organisasjoner fra fagforbund, bondeorganisasjoner, til miljø,- solidaritets- og utviklingsorganisasjoner. Nettverket ble oppretta i 27. april 2004.

Vi følger internasjonale handelsforhandlinger, regionale handelsavtaler, og Norges handels- og investeringsavtaler. Vi bistår med analyser, kursing, foredrag og skriftlige innspill. Vi har et aktivt styre som har bred erfaring og kompetanse innenfor internasjonal handelspolitikk.

Kontakt

Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo

E-post:
handelskampanjen@handelskampanjen.no


Organisasjonsnummer: 996058115

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Lenker