Handelskampanjen

Handelskampanjen

WTO ministermøtet MC12 i Kasakhstan trolig avlyst

Nur-Sultan Kasakhstan

8-11 juni 2020 var det planlagt WTO ministermøte i Nur-Sultan, Kasakhstan

12 mars ble det rapportert at Kasakhstan har avlyst ministermøtet grunnet koronaviruset. WTO har uttalt at det trolig ikke er mulig å holde ministermøtet i juni.

Det er høyt press på WTO nå med USA som blokkerer tvisteløsningsmekasnimen, og krav fra flere land om enighet i forhandlinger for at institusjonen skal fortsette å være relevant.

Avtalene i WTO som dekker et vidt spekter av samfunnsområder, vil fortsette å bestå, selv om det ikke inngås flere avtaler som liberaliserer enda mer.

Det internasjonale sivilsamfunnet som Handelskampanjen er en del av, krever i en WTO reform at ingen nye avtaler inngås (så liberaliseringen ikke øker), og at de avtalene som er inngått må reviseres for større demorati og handlingsrom for folk, miljø og klima.

En fare ved at ministermøtet ikke holdes, er at alt gjennomføres fra WTO hovedkontoret i Geneve og mulige avtaler foreslås derfra. Det vil gjøre det vanskelig for sivilsamfunnet å delta siden vi ikke har samme tilgang dit som på et ministermøte.

 

 

Kilder

Euroactiv.com: https://www.euractiv.com/section/all/news/kazakhstan-calls-off-wto-ministerial-conference-over-coronavirus/

WTO.org: https://www.wto.org/english/news_e/news20_e/minis_12mar20_e.htm

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)