Handelskampanjen

Handelskampanjen

Video fra webinar om tilgang på medisin

Handelskampanjen arrangerte webinar om tilgang på medisin i lys av patenter og monopol.


 

Webinar: Tilgang på medisin - høye priser og monopol

 

Dato: 6 oktober 2020
Tid: kl 13:00-14:30
Arrangør: Handelskampanjen
Webinar


Vi står midt i en global pandemi og utvikling av en vaksine er essensielt for å redde liv og få samfunnet og økonomien på beina igjen. Når en vaksine er laget, må den gjøres tilgjengelig. Det skjer ikke automatisk.

Patenter gir monopol for det legemiddelet i 20 år. Det betyr at ingen andre kan produsere den billigere, og i de fleste tilfeller er data og kliniske tester hemmelige, i tillegg til kostnader og prising som også holdes hemmelig.

Hva betyr dette for utvikling og tilgang til en covid-19 vaksine?

  • Hvem kommer til å «eie» vaksinen når den er utviklet?
  • Hvordan skal vi sikre at alle får tilgang på vaksinen til en rimelig pris?
  • Hvordan sikre at offentlig støtte som gis til utvikling av vaksine, fører til teknologi og medisin som er tilgjengelig for alle?
     


PANELSAMTALE

Kirsten Myhr, farmasøyt med Master i folkehelse, spesialist i sykehusfarmasi, nå pensjonert

Erlend Grønningen, lege og tidligere feltarbeider i Leger Uten Grenser

Helene Bank, styreleder i Handelskampanjen og daglig leder i For velferdsstaten
 


Presentasjon innlederne:
 

KIRSTEN MYHR:
Sykehusfarmasøyt med produksjonserfaring. Internasjonal erfaring fra 1985. Sjef for medisinaldepot i Botswana, evaluering av forsyningssystemer for UNICEF, kartlegginger av farmasøytisk sektor i mange land i Europa og Afrika. Jobbet i Legemiddelverket og Helsetilsynet. Vært med å utvikle en metodologi for WHO og Health Action International som kan sammenligne legemiddelpriser i land og mellom land. Har fulgt pris og patentdebatten i mer enn 25 år, holdt foredrag og undervist om temaet. Siste 15 år jobbet med legemiddelovervåkning og bivirkningsregistrering ved RELIS. Spesielt opptatt av tilgang til legemidler og legemiddelsikkerhet.

HELENE BANK:
Styreleder i Handelskampanjen og daglig leder i For velferdsstaten har engasjert seg i mer enn 20 år i temaet medisinrettigheter og tilgang,  knyttet til internasjonale handelsavtaler, fra HIV-krisene i Afrika via monopolrettigheter og priser  i nasjonale markeder til manglende styring med offentlige midler i forbindelse med utvikling av Covid-medisiner . I denne kronikken «Pengene eller livet» (Klassekampen 16.7.20) forteller hun om alternativ til markedsfordelingen, en patentpool som er etablert i Verdens helseorganisasjon (WHO), som medisinindustrien ikke vil ha.

ERLEND GRØNNINGEN
Erlend er tidligere feltarbeider for Leger uten grenser (oppdrag i Sør-Sudan og Afghanistan) og har sittet i styret i Leger uten grenser i Norge. Han er overlege ved lungeavdelingen ved Ullevål universitetssykehus og doktorgradsstipendiat ved senter for internasjonal helse ved universitetet i Bergen. Han forsker på tuberkulose utenfor lungene i Tanzania og nye diagnostiske verktøy. 

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)