Handelskampanjen

Handelskampanjen

Videoer: De store spørsmålene i den digitale økonomien

Smarte byer

Gjennom tre videoer tar vi opp de store spørsmålene i den digitale økonomien: data og eierskap, sikkerhet og beredskap og arbeid

Hvorfor er data en viktig ressurs for selskaper som Facebook og Google? Hva skjer med personvernet vårt om denne dataen skal flyte fritt over landegrenser?

Fri flyt av data, forbud mot lokal datalagring og teknologioverføring er noen av forslagene som foreslås i en internasjonal e-handelsavtale i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

 

Totalt har vi laget tre korte videoer med noen hovedspørsmål rundt digital økonomi:

 1. Hvor går samfunnsutviklingen og hvem har eierskap til data? Hvordan henger det sammen med hva som foreslås i WTO på fri flyt av data og forbud mot lokal datalagring?
   
 2. Spørsmål rundt sikkerhet og beredskap når offentlig data lagres i Microsoft skyen eller sendes ut av landet
   
 3. Hvordan påvirker denne utviklingen arbeidere? Hvilke krav kan stilles til innsamling og bruk av data på arbeidsplassen? Hvilke krav kan vi stille fra Hovedavtalen og tariffavtalene?

 

Videoene kan ses på Temasiden: Digital ØkonomiFacebook, og Youtube

 

 

Data i den digitale økonomien
 

I denne videoen har vi intervjuet Deborah James (Center for Economic and Policy Research og OWINFS) og Richard Hill (Association of Proper Internet Governance, Sveits) som gir en analyse av samfunnsutviklingen, konsekvenser og løsninger.
Laget av Åsta Losnegård Skjervøy

 

Sikkerhet og beredskap i den digitale økonomien
 

I denne videoen har vi intervjuet Ellen Dalen, 2 nestleder i Norges Tjenestemannslag (NTL) og Hans Martin Aase, nestleder Politikk-og samfunnsavdelingen i Fagforbundet om Helse sør-øst skandalen, outsourcing av IT-infrastruktur, forsvardsdata som skal lagres hos Microsoft, og muligheten for en statssky for offentlig data.
Laget av Åsta Losnegård Skjervøy.

 

 

Arbeidere i den digitale økonomien

 

I denne videoen snakker Christina Colclough, Direktør, Platform and Agency Workers, Digitalisation and Trade, UNI Global Union og Ellen Dalen, 2 nestleder i Norges Tjenestemannslag (NTL).
Laget av Åsta Losnegård Skjervøy.

 

Datatillitsvalgt på arbeidsplassen:

 

Hovedavtalen NHO-LO åpner for å velge en egen datatillitsvalgt (spesiell tillitsvalgt) på arbeidsplassen for å ivareta de ansattes interesser og samarbeide med bedriften på it-området.

Ved den enkelte bedrift skal de klarlegges hvilke typer personopplysninger som vedrører de ansatte og som samles inn, lagres, bearbeides og brukes ved hjelp av datamaskinutstyr/elektroniske hjelpemidler.

Ved den enkelte bedrift skal det utvikles i samarbeid med de tillitsvalgte, en instruks for lagring og bruk av persondata

Kilde: Hovedavtalen NHO-LO 2018-2021 - Kap. IV Rammeavtale om teknologisk utvikling og datamaskinbaserte systemer:  https://www.lo.no/hovedavtalen/#4086

 

Våre krav:
 

 • Statlig ansvar for å sikre lokal lagring av data
 • Kollektivt eller offentlig eierskap og infrastruktur for samfunnsdata
 • Nei til fri flyt av data
 • Skattlegging av internasjonale it-selskaper
 • Utvikling av en digital industrialiseringspolitikk
 • Datatillitsvalgt på arbeidsplassen
 • Statssky for kritisk digital infrastruktur for offentlig sektor
 • Styrket it-kompetanse og beredskap i offentlig sektor

 

Slutt deg til oppropet mot datahandelsavtalen


Les mer: 

Temasiden om Digital økonomi

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)