Handelskampanjen

Handelskampanjen

Utestengelsene er et angrep på ytringsfriheten

Attac Norge har blitt utestengt fra WTOs ministermøte av den Argentinske regjering. Vi frykter det er fordi Attac er aktiv i media. Nå må Utenriksdepartementet sikre ytringsfriheten.

Vi har sendt brev til Utenriksdepartementet om utestengelsen av sivilsamfunnet

 

 

Til

Utenriksminister
Ine Marie Eriksen Søreide

 

05.12.2017

Utestengelse av sivilsamfunnet fra WTO ministermøte (MC11)

 

Argentinske myndigheter har avkreditert over 60 representanter fra 20 sivilsamfunn og fagforbund som var registrert til å delta på WTOs ministermøte i Buenos Aires 10-13 desember. Dette er uten sidestykke i WTO. Petter Slaatrem Titland, leder i Attac Norge er den eneste fra Norge som er rammet av innreiseforbudet.

Det har nå kommet frem fra intern korrespondanse fra det Argentinske Utenriksdepartement til ambassader rundt om i verden, at organisasjonene og personene på denne lista skal nektes innreise i Argentina.

I en pressemelding fra det Argentinske UD (3.12.) står det at årsaken til at de over 60 personene fra 20 ulike organisasjoner er satt på lista er at de har ytret ønske om voldelige demonstrasjoner og trusler og kaos.

Blant organisasjonene som er ramma er TNI (Transnational Institute) som er et forskningsinstitutt, Friends of the Earth International, og 11.11.11 som er en allianse av 90 organisasjoner som blant annet Oxfam, Caritas og Vétérinaires sans frontieres. Organisasjonene har ikke fått noen forklaring eller informasjon fra den Argentinske regjeringen om hvorfor de er nektet innreise. En talsperson fra den Argentinske regjering har uttalt i Reuters (1.12.) at en årsak til at noen individer var nekta adgang, var at de var mer «forstyrrende enn konstruktive».

Den eneste forklaringen vi kan finne på at Petter Slaatrem Titland er satt på denne lista, er at Petter har vært den fra Norge som har vært mest aktiv i media med leserinnlegg og kronikker. Vi kan ikke se noen annen forklaring.

Hvis det er slik at en konstruktiv kritikk av WTO blir vurdert som «forstyrrende» og «ytrer ønske om kaos og voldelige demonstrasjoner» er dette et seriøst angrep på ytringsfriheten som det Norske Utenriksdepartement burde ta avstand fra.

Det er viktig at det Norske Utenriksdepartement går ut og avkrefter at Petter Slaatrem Titland, leder i Attac er en trussel for sikkerheten i Argentina.

Et tiltak for å avverge et slikt angrep på ytringsfriheten vil være å inkludere Petter Titland i den norske delegasjonen og på den måten sikre deltakelse.

Med vennlig hilsen

Helene Bank,                                                           Anniken Elise Storbakk
Styreleder i Handelskampanjen                              Koordinator i Handelskampanjen

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)