Handelskampanjen

Handelskampanjen

TISA resolusjon i EU parlamentet

Denne uka vedtok handelskomiteen (INTA) i det Europeiske parlamentet en resolusjon som gir varselsignaler til Europakommisjonen som leder forhandlingene på TISA. Men det er fortsatt for mange smutthull i teksten som kan undergrave offentlige interesser.

Rapporten ble skrevet av EU parlamentariker Viviane Reding og ble godkjent av 33 stemmer for, 6 mot og 1 avholden i en avstemming 18. januar i Handelskomiteen i EU Parlamentet. Rapporten skal gi føringer til EU kommisjonen på hva som er viktig at kommer med i avtalen, og hva som skal holdes utenfor.

Beskytte politisk handlingsrom?

Viviane Reding er ofte sitert på hvor viktig det er at TISA respekterer både nasjonal og lokal rett til å regulere. TISA skal ikke underminere det. Da er det ikke en avtale for EU sier Reding. Men rapporten er kritisert for å være vanna ut og at den ikke kommer med noe håndfast som kan beskytte offentlige tjenester eller retten til å regulere.

Det er uløste temaer

Det er uenighet om en skal gå inn for en generell avvisning av «negativ listing» som er at landene må liste de sektorene de ikke vil skal være med i TISA. Alt annet blir med. Slagordet «list it or lose it» blir brukt mot metoden.

Det er også uenighet om «skralle- og frysmekanismene» burde være i TISA.  Men det var ingen entydig avvisning på disse temaene i Handelskomiteen.

Hvis Handelskomiteen går inn for at TISA skal baseres på «positiv listing», der landene melder inn sektorer de vil åpne opp, slik det er i WTO tjenesteavtalen (GATS), vil det tvinge Europakommisjonen til å endre hva EU går inn for i forhandlingene.

Krever mer åpenhet

En positiv ting er at parlamentarikerne spør etter mer åpenhet fra EU forhandlerne. De vil ha alle forhandlingsdokumentene og alle EU parlamentarikere skal ha tilgang.

Debatt og avstemming i EU parlamentet

1 februar skal resolusjonen debatteres i Parlamentet og 3. februar blir det avstemming. De ulike partiene har lagt frem 69 endringsforslag.


Link til brev fra sivilsamfunnet til parlamentsmedlemmene før avstemningen i Handelskomiteen 

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)