Handelskampanjen

Handelskampanjen

TISA-frie kommuner?

Det skjer mye rundt omkring i kommunene og i lokalpartiene på TISA. Fagforbundet merker det på økt etterspørsel etter informasjon og foredrag om TISA. Grue kommune har fulgt eksempelet fra Genève og skal jobbe for å gjøre kommunen TISA- fri.

Det var på et møte i Kommunestyret i Grue 14. desember 2015 at dette ble forslått. Det ble enstemmig vedtatt.

Genève deklarerte seg selv TISA-fri ved en overveldende majoritet av 52 mot 21 og en avholden ved avstemningen 7 oktober 2015. Da dette er der forhandlingene foregår, vil avstemmingen ha en større symbolsk verdi.

  - Dette vil ikke bety så veldig mye konkret før avtalen eventuelt ratifiseres, sier Rolv Rynning Hanssen i Fagforbundet, men det sender et sterkt signal til sentrale politikere om at kommunene ikke skal miste det de har av selvbestemmelse. Dette angår valg av hvordan og hvem som skal utføre kommunale tjenester.

  - TISA vil som kjent omfatte alle forvaltningsnivåer; stat, fylke og kommune, sier Hanssen

Videre har 8 kommuner, gjennom regionrådet, vedtatt et krav om mer informasjon fra regjeringen om tisa og ttip. De åtte kommunene er Holtålen, Røros, Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Folldal og Rendalen samt Hedmark og Sør-Trøndelag fylkeskommuner.

Det er mye aktivitet lokalt for å få til en skikkelig debatt om TISA, og det er skikkelig bra. Men hvor er Arbeiderpartiet sentralt? De sover visst godt om natta.

Få opp debatten

Mange er engasjert i TISA saken og vil gjerne bidra. Vi anbefaler å skrive til media, ofte er det best å bruke lokal – og regionalaviser. Det kan være lurt å henvende seg til stortingsrepresentanter fra fylket. På denne måten kan vi presse frem et bredere spekter av politikere til å engasjere seg.

Videre kan man jobbe ovenfor Fylkeskommune og kommune slik at flere tar opp debatten om TISA får konsekvenser for offentlige tjenester og kommunens handlingsrom.

Attac arrangerer møte om TISA-frie kommuner
Attac Oslo og Attac Blindern arrangerer årsmøte og har invitert Isolda Agazzi fra Alliance Sud til å snakke om TISA-frie soner.

Isolda har vært en av nøkkelpersonene i arbeidet med TiSA-frie soner i Sveits. 16. februar vil hun gi en innføring i hva TiSA-frie soner er og fortelle hvordan de har gått frem for å få gjennomslag i storbyer som Zürich, Bern og Genève.
Se info her

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)