Handelskampanjen

Handelskampanjen

SV stiller klare krav til TISA og TTIP

SV krever blant annet full åpenhet om forhandlingene i TTIP/TISA, null aksept for klausuler som binder fremtidige regjeringer og krav om en klargjøring av regjeringens posisjoner i hva de er villige til å akseptere i TISA.

På SV sitt landsmøte 15. Mars 2015 ble det enstemmig vedtatt en uttalelse med klare krav til TISA og TTIP forhandlingene. 

SV legger vekt på at handelsavtalene TTIP og TISA truer demokratiet, folkehelse, forbrukermakt, arbeidsliv, miljø og folkestyre i Norge og andre land. TISA avtalen binder også fremtidige regjeringers mulighet til å sikre god offentlig velferd. Dette skjer ved klausuler i avtalen som hindrer at regjeringer kan gå tibake på privatiseringer som er gjort for at en ikke skal lage "nye hindre for tjenester". 

SV krever: 

  • Full åpenhet om forhandlingene om TISA og TTIP
  • At regjeringa klargjør i Stortinget hva den er villig til å akseptere i TISA, og hvor grensene går
  • En årlig handelspolitisk redegjørelse i Stortinget 
  • Utredning av konsekvenser av handelsavtaler og offentlig høring før signering.
  • Ingen handelsliberalisering som svekker faglige rettgheter, miljøstandarder, folkehelse eller forbrukerrettigheter.
  • Ingen aksept av klausuler som binder opp framtidige regjeringer til handelsliberalisering og fratar mulighet til demokratisk å velge hvilke tjenester som skal være offentlige.
  • Null aksept for tvistesystem hvor investorer kan kreve erstatning for tapt profitt på basis av demokratisk vedtatte lover. 


Handelskampanjen er fornøyd å se at SV fremmer sentrale krav som Handelskampanjen fremmer, nemlig en handelspolitisk redegjørelse i Stortinget, åpenhet rundt forhandlingene, konsekvensutredninger av handelsavtaler og offentige høringer før inngåelsen av en avtale. 

Se hele uttalelsen fra SVs landsmøte i boksen til høyre

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)