Handelskampanjen

Handelskampanjen

Splittelse i EU parlamentet over TTIP

Ulike representanter i EU parlamentet ga tydelig uttrykk for misnøye over TTIP avtalen

En viktig avstemming på TTIP denne uka ble avblåst i EU parlamentet grunnet uenigheter om avtalen. Det er ikke satt en dato for en ny avstemming. 

EU parlamentet skulle stemme over en TTIP resolusjon. Avstemmingen ble avblåst i siste liten siden det var kommet inn over 200 endringer og forslag om å stemme på separate deler av rapporten. 

Utsettelsen viser hvor kontroversielt TTIP er i medlemslandene i EU

Dette ville vært første gangen EU parlamentet - EU landenes folkevalgte - kunne stemme over avtalen. Stemmegivningen ville ikke være forpliktende, men parlamentet har vetorett på den endelige avtaleteksten og deres stemme er derfor avgjørende. 

Investor stat tvisteløsning (ISDS) som åpner for at utenlandske selskaper kan saksøke vertsland er kontroversiell og splitter EU parlamentet. The Socialist and Democrats Group er sterkt imot ISDS og følte seg pressa av konservative og liberale parlamentsmedlemmer som sa de ville blokkere en resolusjon som var anti- ISDS.  European Peoples Party på sin side skylder på sosialistene og mener de tar hele debatten i parlamentet som gissel for å gå gjennom sine anti- ISDS krav. 

Hvis det hadde blitt en avstemning og en av gruppene blokkerte resolusjonen ville det ha stoppa opp prosessen i EU parlamentet for å få i havn en TTIP avtale med USA.

Utsettelsen av avtemmingen brakte med deg sterke reaksjoner fra ulike hold. "En avstemming vil avdekke klare uenigheter innenfor de store politiske gruppene på kontroversielle temaer i TTIP forhandlingene", sier Jannick Jadot, representant fra Group of Greens/European Free Alliance, "en administrativ prosedyre ble brukt for  forhindre at disse uenighetene ble registrert".

Det er forventet at saken tas opp igjen i Parlamentet i September.

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)