Handelskampanjen

Handelskampanjen

Pressemelding: Norge må støtte forslag i WTO om å tilsidesette patenter relatert til Covid-19

Sør-Afrika og India kommer med et svært viktig initiativ for å redde liv:

Medlemmer av Verdens handelsorganisasjon diskuterer å unnta patenter og immaterielle rettigheter relatert til Covid-19 pandemien. Norge må støtte dette forslaget.

 

15 oktober 2020

India og Sør-Afrika har foreslått at landene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal kunne unnta patentrettigheter og andre immaterielle rettigheter knytta til forebygging og behandling av Covid-19. Forslaget skal opp i TRIPS-rådet i WTO den 15-16 oktober.

Handelskampanjen og mer enn 370 sivilsamfunnsorganisasjoner fra hele verden støtter dette initiativet og oppfordrer land til å vedta forslaget. Sivilsamfunnsbrevet er signert av 379 nasjonale, regionale og globale organisasjoner og nettverk.

I forslaget fra India og Sør-Afrika skal unntaket vare til en vaksine er tilgjengelig globalt og verdens befolkning har utvikla immunitet mot viruset.

Det betyr at land ikke trenger å gi eller håndheve patenter eller andre rettigheter som designrett, opphavsrett og handelshemmeligheter på Covid-19 relaterte medisin, vaksiner, diagnostikk og annen medisinsk teknologi så lenge pandemien varer.

Dette forslaget er viktig, ettersom det muliggjør en rask løsning for et globalt samarbeid om utvikling, produksjon og forsyning av en vaksine og andre medisinske produkter.

Da COVID-19 ble erklært pandemi var det overveldende enighet om internasjonalt samarbeid for å stoppe spredningen, øke vaksineutviklingen, øke produksjonen og øke tilgangen for alle.

Nå syv måneder inn i pandemien er det ingen meningsfulle globale løsninger som fungerer for å sikre tilgang for alle. I tillegg har en liten gruppe rike land kjøpt opp over halvparten av den potensielle vaksineforsyningen.

WHO har lansert «Technology Access Pool» (C-TAP) om å frivillig dele kunnskap, patenter og data for å utvikle en vaksine. Dessverre har initiativet møtt laber støtte fra stater og blitt avvist fra legemiddelselskapene.

Den norske regjeringen var med å signere C-TAP på lanserigsmøtet i Verdens helseorganisasjon (WHO) men har siden ikke nevnt initiativet.

Isteden fortsetter legemiddelselskapene som før med hemmelige og begrensede lisensavtaler som hindrer lavkostproduksjon. I tillegg truer selskaper med tvisteløsning over patentrettigheter på Covid-19 teknologi som hemmer forskning og utvikling av Covid-19 medisinprodukter.

I en global pandemi der hvert land er berørt, trenger vi en global løsning. Et unntak fra WTO reglene om immaterielle rettigheter for Covid-19 pandemien muliggjør en rask, åpen og automatisk global løsning for globalt samarbeid om utvikling og distribusjon av en vaksine og andre medisinprodukter.

Den norske regjeringen må støtte dette forslaget i WTO, sette helseaspektet foran monopolaspektet og stille krav til de medisiner som norske skattepenger er med på å betale.

 

For kontakt:

Anniken Elise Storbakk
Generalsekretær Handelskampanjen

+47 95977104
handelskampanjen@handelskampanjen.no

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)