Handelskampanjen

Handelskampanjen

Overraskende kritisk åpning av WTO Public Forum

Åpningsmøte på WTO Public Forum 2021.

Åpningsmøtet på WTO Public Forum var i år overraskende kritisk til Verdens Handelsorganisasjon (WTO), og spesielt til monopolene som hindrer tilgang på COVID-19-vaksiner og -utstyr.

Presidenten i Sør-Afrika, Cyril Ramaphosa, var hovedtaler på møtet. Et av hovedbudskapene til presidenten var et ønske om et WTO som anerkjenner utfordringene til vanlige folk: at det må gis spesielt hensyn til utviklingsland, at lavinntektsland må ta del i den globale veksten og at handel ikke bør være et mål i seg selv.

Ramaphosa fortsatte sin tale med å si at det største problemet vi står ovenfor nå er vaksineulikhet: Mindre enn 3 prosent av de voksne i lavinntektsland har fått vaksine, mot 60 prosent i høyinntektsland. Dette kan ikke fortsette.

WTO er sentral i å løse dette problemet, og medlemslandene kan redde liv ved å godkjenne forslaget om et unntak (TRIPS waiver) fra patenter og immaterielle rettigheter som opprettholder monopolene.

Presidenten sparte ikke på kruttet og mente at årsaken til denne enorme ulikheten i tilgang på vaksiner skyldes passivitet og menneskets fokus på sine egne. Han fortsatte med en oppfordring til det kommende ministermøtet i WTO i november: Nå er tiden inne for å ta dristige skritt og gjøre om på regelverket, det er ikke tiden for å sikre profitt.

I tillegg til president Ramaphosa, deltok også Tedros Adhanom Ghebreyesus fra WHO, som også er en støttespiller av å gjøre et unntak for patententer for vaksiner mot COVID-19 under pandemien. I tillegg til Unilever, og Biontech, deltok også Oxfam.

Det er uvanlig at WTO inviterer inn en sivilsamfunnsorganisasjon til et åpningsmøte, og det er også uvanlig at møtet starter opp med en så sterk kritikk av WTO som Ramaphosa sto for.

Kanskje er dette nye takter fra WTO?

(for Cyril Ramaphosa sin tale se 13:50)

 

Les også: Sør-Afrika sin tale på TRIPS-rådet i WTO

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)