Handelskampanjen

Handelskampanjen

Norges forhandlinger i EFTA kan hindre tilgang på medisin

Store farmasøytiske selskaper og monopol kan hindre tilgang på livsviktig medisin

Det er offentliggjort at den siste forhandlingsrunden mellom EFTA (der Norge er med) og Indonesia foregår nå på Bali. Sivilsamfunnsgrupper er bekymret for at avtalen inneholder strengere patentregler som vil hindre tilgang på medisin.

Det er nettopp kommet ut at den siste forhandlingsrunden mellom EFTA landene (Norge, Sveits, Island og Liechtenstein) og Indonesia foregår nå på Bali, Indonesia (29 – 30 oktober).

Handelskampanjen, og flere sivilsamfunnsorganisasjoner verden over, er bekymret hvis denne avtalen inneholder bestemmelser som utvider og styrker monopolet til farmasøyt selskapene på medisin (TRIPS+), og dermed hindre spesielt fattige i Indonesia tilgang på livsviktig medisin.

Strenge patentregler som hindrer/forsinker import eller produksjon av generiske medisiner kan være katastrofalt for tilgang på medisin, spesielt i Utviklingsland. Dette kan også ramme Norges mulighet til å importere generisk medisin gjennom f.eks. tvangslisensiering. Som er aktuelt hvis den originale medisinen er for dyr.

Vi er bekymret siden Norge gjennom EFTA ikke legger ut forhandlingsposisjoner, så det er uklart hva som ligger i forhandlingene.

Flere sivilsamfunnsorganisasjoner, som Handelskampanjen og Leger uten grenser Internasjonalt, krever at myndighetene i Indonesia og Norge ikke går med på krav som Sveits tidligere har stilt i forhandlinger for å beskytte farmasøyt selskapene. Slike TRIPS + bestemmelser vil tvinge land til å

  • Utvide patent perioden utover det som er kravet i WTO på 20 år (patent periode utvidelse)
  • Forhindre markedsgodkjennelse av generiske versjoner av en patentert medisin (patent linkage)
  • Utvide monopolretten ved å forby bruken av tilgjengelig farmasøytisk testdata for å registrere et konkurrerende produkt (data ekslusivitet).

 

Vi ber om at myndighetene ikke godkjenner TRIPS+ bestemmelser som data og/eller marked eksklusivitet, patent linkage eller andre TRIPS + bestemmelser i frihandelsforhandlinger som Norge er med i.

 

Les mer:

- Brev fra Leger uten grenser internasjonalt til Indonesias regjering.

- Brev fra sivilsamfunn til norske og indonesiske myndigheter.

- Pressemelding fra Indonesia (for engelsk nedover på siden) https://www.koalisiobatmurah.net/2018/11/trips-plus-cepa-indonesia-efta.html?m=1

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)