Handelskampanjen

Handelskampanjen

Norge kritiseres for å svikte utviklingsland i konflikt over patenter under pandemien

Norge kritiseres for avvisning av patent unntak for COVID19 medisin og utstyr under pandemien

Det er foreslått et unntak for patenter på COVID19 medisin og utstyr. Norge stemte nei. Sør-Afrika reagerer

2 november 2020

Norge anklages for å svikte utviklingsland ved å avvise et forslag til unntak for patenter på COVID-19 medisin og utstyr under pandemien. Utviklingslandene som støtter forslaget mener patentsystemet hindrer tilgang på vaksiner og andre COVID-19 produkter ved å begrense produksjonskapasitet og ved å holde prisene høye. Unntaket for patenter støttes av WHO, Unitaid og 300 sivilsamfunnsorganisasjoner.

Regjeringen begrunner sitt nei med 1) at rettferdig tilgang på medisin kan oppnås gjennom ACT-Accerator der norge er med, 2) norge støtter WHO sitt technology access pool (C-TAP) der selskaper kan gi fra seg patenter frivillig, 3) den internasjonale patentavtalen (TRIPS) inneholder allerede fleksibiteter for situasjoner som en global pandemi.

Sør-Afrika var overraska at Norge var så bombastisk i sitt nei. De mener uttalelsen går imot tidligere posisjoner som Norge har inntatt1.

Mustaqueem De Gama fra den Sør-Afrikanske delegasjonen intervjuet i Development Today sier at Norges argument om ACT-Accelerator som argument mot patentunntaket ikke holder mål. ACT-Accelerator vil dessverre ikke være nok for å sikre nok utstyr og tilgang på medisin.

Han hevder at forslaget om unntak vil åpne opp for mer samarbeid, for overføring av teknologi og for flere produsenter for å sikre den mengden med utstyr og medisin som blir nødvendig raskt.

C-TAP er et godt inititiv, men dessverre er det ingen legemiddelselskaper som vil delta og frivillig gi fra seg patenter for å utvikle en vaksine.

Fleksibilitene i TRIPS avtalen er dessverre så vanskelige å bruke i tillegg til at land blir politisk pressa av andre land hvis de tas i bruk.
 

Se hele artikkelen i Development Today (bak betalingsmur), 30 oktober 2020: https://www.development-today.com/archive/dt-2020/dt-8--2020/norway-criticised-for-siding-with-pharmaceutical-industry-in-conflict-over-covid19-patents

 


Kilder:

1  Mustaqueem De Gama fra den Sør-Afrikanske delegasjonen intervjuet i Development Today artikkel: Norway criticised for sidin with drug companies in conflict over COVID19 patents: 30 oktober 2020.https://www.development-today.com/archive/dt-2020/dt-8--2020/norway-criticised-for-siding-with-pharmaceutical-industry-in-conflict-over-covid19-patents

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)