Handelskampanjen

Handelskampanjen

Hvorfor patenter må settes til side under pandemien

Handelskampanjens generalsekretær Anniken Storbakk gjester podkasten LYTT for å fortelle om patent-unntak under COVID-19-pandemien.

Vaksine mot COVID-19 burde være et offentlig fellesgode, men sånn som det er nå er det landene med mest mulig politisk makt og penger som får tilgang på vaksinen først, forklarer Handelskampanjens generalsekretær Anniken Storbakk i podkasten LYTT.

I denne episoden av podkasten LYTT forklarer Storbakk hvorfor patenter og immateriale rettigheter må settes til side under pandemien, slik at alle land i hele verden får tilgang på vaksine mot COVID-19 hurtigst mulig.

WHO har lagt frem et forslag om at teknologien og kunskapen som ligger i produksjonen av vaksinene må deles, sånn at kopi-produsenter kan sette i gang produksjonen umiddelbart. Landene i WTO må derfor lage et unntak fra patenter under COVID-19. 

I WTO er det TRIPS-avtalen som regulerer patentretten og det finnes en mulighet for patent-unntak i TRIPS som kan brukes i kriser - hvis denne pandemien ikke er en krise, hva er det da?

 

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)