Handelskampanjen

Handelskampanjen

Har du hørt om fast track av handelsavtaler?

Obama ber om fast track for å kunne forhandle om handelsavtaler uten debatt i Kongressen. Det blir sett på som avgjørende for å få på plass de store avtalene som det forhandles om som TTIP, TISA og TPP.

USAs handelsrepresentant Michael Froman oppfordret i går (23.2.15) Kongressen til å oppdatere lovgivningen slik at nye handelsavtaler kan gå lettere gjennom Kongressen og på den måten bedre reflektere den globale økonomien. Dette kalles fast track

Det foregår nå forhandlinger på en lov som begrenser Kongressens involvering i handelsavtaler til en ja -eller nei avstemning, i bytte mot å kunne sette målsettinger for forhandlingene. 

Republikanerne - tradisjonelt er parti med bred støtte for frihandelsavtaler- er i flertall i Kongressen og er nå mer enn tidligere positive til å godkjenne et slikt forslag. 

Den republikanske representanten i Senatet, Orrin Hatch, har uttalt at han håper å kunne presentere lovgivningen denne måneden, men at det er opposisjon fra noen republikanere og demokrater som frykter konsekvenser for arbeidsplasser. 

Handelsavtaler bak lukkede dører
The Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) oppfordrer folk til å ta kontakt med medlemmene i Kongressen for å stemme ned forslaget. Fast track vil gjøre handelsavtalene enda mer lukket enn det de er i dag og fjerne forhandlingene fra offentlig debatt. Det vi vet fra de faktiske forhandlingene i TTIP er fra lekkede dokumenter, og vi trenger mer offentlig debatt, ikke mindre. IATP mener handelsavtalene lager vei for agribusiness og andre storselskaper kan settte ned matsikkerhetsstandarder, gjøre lokale initativ som Farm to Scool et handelshinder, og undergraver initiativ for merking av genmodifiserte organismer.

Forrige gang Kongressen vedtok en slik lovgivning var i 2002

Fast track blir sett på som avgjørende for å få gjennom store handelsavtaler, som TTIP, TISA og TPP, siden handelspartnere kan være sikrere på at avtaler ikke blir tatt fra hverandre i Kongressen. 

 

Les mer:
Asian Review 
Reuters  
IATP Trade secrets
Video: Fast track and threat to food system

 

 

 

 
Se video fra IATP: fast track må stoppes! Handelsavtalene er en trussel mot vårt matsystem

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)