Handelskampanjen

Handelskampanjen

Belgias nei til CETA forsinker TISA

Vallonia regionen i Belgia sitt nei til CETA avtalen har stoppet CETA avtalen mellom EU og Canada, og det er forventet at det vil hindre EU kommisjonen fra å komme med et forslag på datastrømmer i TISA avtalen

Det var forventet at EU skulle komme med sitt tilbud på datastrømmer før TISA forhandlingene 2-10 november, men det er nå endret etter at et regionalt belgisk parlament stemte nei til CETA avtalen. 

EU kommisjon må først få et TISA tilbud på datastrømmer godkjent av EUs medlemsland, men det har de ikke fått. 

Etter TISA møtet på sidelinjen av WTO mini-ministermøtet i Oslo i helgen kom det frem at TISA avtalen står ovenfor to store uløste temaer og begge har med EU å gjøre.

De største uløste temaene er datastrømmer og nye tjenester (hvordan regulere nye tjenester som ikke er oppfunnet enda).

Når det gjelder datastrømmer, sa Jean-Luc Dematry, generaldirektør for handel i Europakommisjonen,  på Oslo møtet at EU ikke har et tilbud til forhandlingene og at de vil trenge i hvert fall en måned for å konsultere med EUs medlemsland. 

Det blir veldig knapt siden det er planlagt at siste og avsluttende TISA runde skal være i Genève 5-6 desember. Det kan føre til at land blir satt ovenfor et «dette eller ingenting» scenario fra EU.

På nye tjenester har EU opprettholdt posisjonen om at de vil ha retten til å innføre forskjellige reguleringer for utenlandske og nasjonale aktører, og ikke å gi lik behandling til alle TISA medlemmer. På Oslo møtet avslo EU kommisjonen et forslag til kompromiss med at land har rett til å regulere, men ikke rett til å diskriminere mellom utenlandske og nasjonale aktører.

TISA avtalen er en såkalt «mixed agreement» som betyr at den må godkjennes av ikke bare EUs regjeringer og det Europeiske parlament, men også 38 regionale -og nasjonale forsamlinger.

 

TISA CALENDAR: 
Oct 17-18: Chief negotiators meeting in DC;
Oct 21:       3rd (final) set of offers due;
Oct 21-22: TiSA negotiators meeting on sidelines of WTO mini-Ministerial, Oslo;
Nov 2-10:   a 9-day round;
Dec 5-6:     the “final negotiations” Ministerial in Geneva.

 

Kilde:
Bilaterals.org: Hazards ahead for tisa talks: http://www.bilaterals.org/?hazards-ahead-for-tisa-talks, 24 oct 2016
Inside US trade: Uncertainty around CETA likely to delay EU's data flow proposal in TISA, 21 oct 2016

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)