Handelskampanjen

Handelskampanjen

Demokratene stopper Obamas fast track

Test

Obamas eget parti stemte på tirsdag imot hans krav om autoritet i forhandlingene om handelsavtaler som ville satt opp farten i avtalen mellom USA-Asia i TPP.

Avstemningen i senatet var et tilbakeslag for presidenten og ganske overraskende at demokratene så overveldende stemmer imot et forslag fra sin egen president, mens republikanerne stemte for. Forslaget trengte 60 stemmer, men fikk bare 52 av 100 senatorer. Det var bare en demokrat som stemte for.

Ved «fast track», kan Kongressen enten godkjenne eller avslå handelsavtaler som er forhandla av president administrasjonen, men de kan ikke endre elementer i avtalen.

Tirsdagens avstemning viste det dype skillet som er mellom Obama og mange demokrater i kongressen som mener handelsavtaler skader amerikanske arbeidsplasser. I fronten mot fast track står Fagforeninger og «liberal groups», grupper som er viktige i valgtider for demokratene.

Demokratene kritiserer handelsavtale
Senator Elizabeth Warren (demokrat) har gått hardt ut mot handelsavtalen som forhandles med Asia (TPP). Hun kritiserer Obama for å holde avtalen hemmelig, svekke arbeidsforhold og amerikanske interesser, og fremme interessene til de store internasjonale selskapene.

Obama har slått tilbake, og ifølge noen demokrater har Obama blitt for personlig i sin kritikk der han anklager Warren for å være dårlig informert, politisk motivert og på venstresida, noe som førte til at presidenten har tapt støtte. 

Obama holder avtalen hemmelig
Obama vil ikke la offentligheten se TTP avtalen som forhandles om før kongressen stemmer for fast track. Med fast track vil det bli umulig for kongressen å endre noe i avtalen eller blokkere deler av den uten å si nei til hele avtalen. TPP vil dermed være ferdiglaget.  Hvis presidenten er så sikker på at det er en god avtale så burde han deklassifisere den og la folk se teksten før han ber kongressen å binde hendene sine så de ikke kan fikse på den, sier Senator Warren (demokrat).

We cannot rush through the largest trade deal ever while leaving American workers and manufacturers behind, senator Sherrod Brown, demokrat.

Krever vern for arbeidere
Flere demokrater hevder de støtter «fast track» hvis tre andre tiltak blir vedtatt.

Den første handler om å fornye «the African Growth and Opportunity Act», som er unkontroversiell.

Den andre fremmer offentlig støtte til de arbeiderne som mister jobber grunnet handelsavtaler (Trade Adjustment Assistance). Republikanerne liker ikke forslaget, men kan måtte godta det som en strategi for å vinne over flere demokrater.

Den tredje handler om toll (Customs enforcement), og er den vanskeligste. Det innebærer et tiltak om å iverksette sanksjoner mot land som holder valutaen sin unaturlig lav for å få eksportprisene lave. Forslaget vil gjøre det mulig for selskaper å utfordre en påstått valutamanipulasjon og kreve at den amerikanske staten ilegger de straffetoll. Obama administrasjonen selv, går imot forslaget, de mener det kan føre til at sentralbanken i USA kan bli utfordra på tiltak de iverksetter for å hjelpe den amerikanske økonomien.

«Fast track» kommer nok tilbake. Det forhandles mellom demokrater og republikanere, og innad i de politiske gruppene om det skal stemmes på alle de tre forslagene sammen med fast track forslaget eller alle separat.  

 

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)