Handelskampanjen

Handelskampanjen

Argentina blokkerer 20 sivilsamfunnsgrupper fra WTO konferanse

OWINFS demonstrasjon under WTO ministermøte i Nairobi Kenya 2015

Argentinske myndigheter har nektet 63 representanter fra sivilsamfunn og fagforbund i å delta på det kommende WTOs ministermøte i Buenos Aires 10-13 desember bare dager før selve konferansen. Dette er uten sidestykke i WTO

I går fikk 63 representanter fra 20 organisasjoner beskjed fra WTO om at Argentina har avregistrert de fra konferansen, og WTO råder de i å ikke dra til Argentina i frykt for at de nektes innreise. Beslutningen kommer fra Argentinske myndigheter og det gis ingen forklaring for avregistreringene, utover at dette gjelder sikkerhetshensyn.

Dette er sivilsamfunnsrepresentanter som har deltatt på en rekke ministermøtet tidligere og oppfyller WTOs krav til deltakelse. Organisasjonene kommer fra EU, Afrika, Asia og Latin Amerika(se under for komplett liste).

Petter Slattrem Titland, leder i Attac Norge er blant de svartelista personene.

Vi er bekymret for denne utviklingen og for beskjeden dette sender om fremtidige multilaterale forhandlinger. Vi kan ikke ha en situasjon der vertslandet plukker ut individer de ikke ønsker når disse er akkreditert på konferansen og oppfyller visumkrav om opphold.

Standardavtalen mellom internasjonale organisasjoner og vertsland for en internasjonal konferanse er at landet tilbyr akkreditering, visum, og tilgang til landet for akkrediterte deltakere - diplomater, media, observatører fra mellomstatlige og frivillige organisasjoner. The gjøres bare unntak fra denne avtalen hvis det er særlige sikkerhetshensyn. Det har tidligere aldri skjedd at et vertsland nekter innreise til hele organisasjoner som skal delta på WTO ministermøter. 

Når et vertsland starter å begrense tilgangen til et internasjonal møte og gjør det på en måte som virker tilfeldig og uten begrunnelse, vil det svekke WTO konferansens intergritet, og Argentinas evne til å være vert for en internasjonal konferanse. 

Handelskampanjen er et del av det internasjonale nettverket Our World is Not For Sale (OWINFS) som krever at Argentina gjør om på beslutningen, og at WTO generaldirektøren og WTO medlemmene flytter ministermøtet hvis ikke deltakelsen fra sivilsamfunnet er igjen sikret.

Lista over avkrediterte organisasjoner:
Access Now, Attac France, Attac Norway, Coalition of the Flemish North-South Movement, Derechos Digitales, Fundación Grupo Efecto Positivo, Global Justice Now, Instituto del Mundo del Trabajo J. Godio-Untref, Lifelong Education & Development, Oxfam Germany, Rede Brasileira pela Integracao dos Povos, UNI Americas, Federación Argentinas de la Industria de Bebidas Espirituosas, People Over Profit, Siemenpuu, Sociedad de Economía Crítica, The international Maize Alliance, Transnacional Institute, Friends of the Earth International, UNI Global Union Indonesia, The Redemption Health Foundation for Sustaintable Rural Development and Conservation.

Oppdatert: 5 november, 2017

Flere nyheter

Kontakt

Handelskampanjen
Postadresse:
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet
Mariboes Gate 8, 0183 Oslo


.(JavaScript must be enabled to view this email address)